%20'ye Varan Mayıs İndirimlerini Kaçırmayın!

Bizi Arayın
İskonto Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Finansal Yönetim

İskonto Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

İskonto Nedir?

İskonto, alacaklı bir kişi veya şirketin, alacağı olan bir borcun ödeme süresi gelmemişken, borçludan erken ödeme yapmasına karşılık olarak yapılan indirimdir. İskonto, ticari işlemlerde özellikle alacak ve borç işlemlerinde yaygın olarak kullanılır ve ödeme süresi henüz gelmemiş borçların tahsilatında teşvik edici bir faktör olarak işlev görür.

İskonto, iki ana türde olabilir:

  • Nakit İskontosu (Peşin Ödeme İskontosu): Alacaklı, alacağı olan borçlu tarafından erken ödeme yapıldığında, borcun belirli bir kısmından vazgeçer ve borçluya bir indirim uygular. Bu, borçlunun erken ödeme yapması için bir teşvik sağlar.
  • Senet İskontosu: Alacaklı, vadesi gelmemiş bir senetin alınması durumunda, senedin vadeden önce nakit olarak tahsil edilmesi karşılığında belirli bir indirim uygular.

İskonto Nasıl Hesaplanır?

Nakit İskontosu Hesaplama:

Nakit iskonto oranı (genellikle yüzde cinsinden ifade edilir) ve iskonto süresi (kaç gün içinde ödeme yapılırsa iskontolu olarak kabul edileceği) dikkate alınarak iskonto miktarı hesaplanır. İskonto miktarı, alacağın tamamından indirilecek tutarı belirler.

İskonto Miktarı = Alacak Tutarı x İskonto Oranı

Senet İskontosu Hesaplama:

Senet iskonto hesaplaması, senedin tutarı, iskonto oranı ve senetin vadesine kalan gün sayısı dikkate alınarak yapılır.

İskonto Miktarı = Senet Tutarı x İskonto Oranı x (Kalan Gün Sayısı / Toplam Vade Gün Sayısı)

İskonto hesaplarken, kullanılan iskonto oranı ve iskonto süresi, alacaklı ve borçlu arasında yapılan anlaşmaya göre değişebilir. Ayrıca, iskonto işlemlerinin özellikle finansal ve ticari hesaplamalarda doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Bu nedenle, ticari işlemlerde genellikle finansal uzmanlardan veya muhasebe profesyonellerinden yardım almak faydalı olabilir.

Hemen ücretsiz deneyin!

Kredi kartı gerekmeden ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.

EnterERPLite

DOĞUŞ

EnterERP Lite, küçük ve orta ölçekli şirketlerin büyümlerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için doğrudan bulutta doğdu.

EnterERPPro

YÜKSELİŞ

EnterERP Pro, orta ve büyük ölçekli işletmelerin büyümelerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılayarak sürdürülebilir hale getirmek için geliştirildi.

EnterERP Elegance

ZİRVE

EnterERP Elegance, orta ve büyük ölçekli şirketlerin teknoloji ile birlikte sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilebilir bir alt yapıyı hazırlıyor.

Elegance paket