%20'ye Varan Eylül İndirimlerini Kaçırmayın!

Bizi Arayın
Endüstri 4.0 (IoT) Nedir?

Genel

Endüstri 4.0 (IoT) Nedir?

Endüstri 4.0, Sanayi Devrimi'nde ağırlıklı olarak ara bağlantı, otomasyon, makine öğrenimi ve gerçek zamanlı verilere odaklanan yeni bir aşamayı ifade eder.  IoT ve akıllı üretimi  kapsayan Endüstri 4.0, üretim ve  tedarik zinciri yönetimine  odaklanan şirketler için daha bütünsel ve daha iyi bağlantılı bir ekosistem oluşturmak için fiziksel üretimi ve operasyonları akıllı dijital teknoloji, makine öğrenimi ve  büyük verilerle  birleştirir. Bugün faaliyet gösteren her şirket ve kuruluş farklı olsa bile, hepsi ortak bir zorlukla karşı karşıyadır: süreçler, iş ortakları, ürünler, insanlar arasında iletişim ve gerçek zamanlı içgörülere erişim ihtiyacı.


Endüstri 4.0, yalnızca üretim verimliliğini artırmak için  yeni teknolojiye  ve araçlara yatırım yapmakla ilgili değildir, tüm işletmenizin çalışma ve büyüme biçiminde devrim yapmakla ilgili. Bu kaynak size Endüstri 4.0 ve IoT konusunda derinlemesine bir genel bakış sunacak ve aşağıdakiler hakkında bilgi verecektir:  

  • Endüstrinin Evrimi 1.0'dan 4.0'a
  • Temel IoT Kavramları ve Terimler Sözlüğü
  • Akıllı Üretim Kullanım Örnekleri
  • Endüstri 4.0 Kimler İçin?
  • Endüstri 4.0 Modelini Benimsemenin Faydaları
  • Düşünülmesi ve Üstesinden Gelinmesi Gereken Zorluklar
  • EnterERP İşletmenize Nasıl Yardımcı Olabilir? 


Üretim dünyası değişiyor. Şimdi hayatta kalmak ve gelişmek için Endüstri 4.0'a yatırım yapmaya istekli olmalısınız. Bu kaynak başlamanıza yardımcı olacaktır.

 

Endüstrinin Evrimi 1.0'dan 4.0'a

Endüstri 4.0'ın ne, neden ve nasıl olduğunu çok fazla derinlemesine incelemeden önce, ilk olarak imalatın 1800'lerden bu yana tam olarak nasıl geliştiğini anlamakta fayda var. Bugün dünyanın ya yaşadığı ya da yaşamaya devam ettiği dört farklı sanayi devrimi vardır.

Birinci Sanayi Devrimi

İlk sanayi devrimi 1700'lerin sonu ile 1800'lerin başı arasında gerçekleşti. Bu süre zarfında imalat, insanlar tarafından gerçekleştirilen ve iş hayvanlarının yardımıyla gerçekleştiriliyordu, insanlar tarafından su ve buharla çalışan motorlar ve diğer makine araçları kullanılarak gerçekleştirilen daha optimize edilmiş bir hale dönüştü.

İkinci Sanayi Devrimi

20. yüzyılın başlarında çeliğin kullanılmaya başlanması ve elektriğin fabrikalarda kullanılmasıyla dünya ikinci bir sanayi devrimine girdi. Elektriğin piyasaya sürülmesi, üreticilerin verimliliği artırmasını sağladı ve fabrika makinelerini daha mobil hale getirmeye yardımcı oldu. Üretkenliği artırmanın bir yolu olarak montaj hattı gibi seri üretim kavramları bu aşamada tanıtıldı.

Üçüncü Sanayi Devrimi

1950'lerin sonlarından başlayarak, üreticiler fabrikalarına daha fazla elektronik ve nihayetinde bilgisayar teknolojisi dahil etmeye başladıkça, üçüncü bir sanayi devrimi yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bu dönemde üreticiler, analog ve mekanik teknoloji azalarak, dijital teknoloji ve otomasyon yazılımlarına daha fazla ağırlık veren bir değişim yaşamaya başladı.

Dördüncü Sanayi Devrimi veya Endüstri 4.0

Son birkaç on yılda, Endüstri 4.0 olarak bilinen dördüncü bir sanayi devrimi ortaya çıktı. Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti (IoT) aracılığıyla ara bağlantı, gerçek zamanlı verilere erişim ve siber-fiziksel sistemlerin kullanıma sunulması sayesinde son on yıllardaki dijital teknolojiye yapılan vurguyu yepyeni bir düzeye taşıyor. Endüstri 4.0, üretime daha kapsamlı, birbirine bağlı ve bütünsel bir yaklaşım sunar. Fiziksel ile dijitali birbirine bağlar ve departmanlar, iş ortakları, satıcılar, ürün ve kişiler arasında daha iyi iş birliği ve erişim sağlar. Endüstri 4.0, işletme sahiplerine operasyonlarının her yönünü daha iyi kontrol etme ve anlama gücü verir ve üretkenliği artırmak, süreçleri iyileştirmek ve büyümeyi desteklemek için anlık verilerden yararlanmalarına olanak tanır.

Temel IoT Kavramları ve Terimler Sözlüğü

IoT ve Endüstri 4.0 ile ilgili yüzlerce kavram ve terim vardır, ancak işletmeniz için Endüstri 4.0 çözümlerine yatırım yapmak isteyip istemediğinize karar vermeden önce bilmeniz gereken 12 temel kelime ve kelime öbeği aşağıda verilmiştir:

  • Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP):  Bir kuruluş genelinde bilgileri yönetmek için kullanılabilen iş süreci yönetimi araçları.
  • IoT:  IoT, sensörler veya makineler gibi fiziksel nesneler ile İnternet arasındaki bağlantıları ifade eden bir kavram olan Nesnelerin İnterneti anlamına gelir.
  • IoT:  IoT, insanlar, veriler ve makineler arasındaki imalatla ilgili bağlantıları ifade eden bir kavram olan Endüstriyel Nesnelerin İnterneti anlamına gelir.
  • Büyük veri: Büyük veri, kalıpları, eğilimleri, ilişkileri ve fırsatları ortaya çıkarmak için derlenebilen, saklanabilen, düzenlenebilen ve analiz edilebilen büyük yapılandırılmış veya yapılandırılmamış veri kümelerini ifade eder.
  • Yapay zekâ (AI):  Yapay zekâ, bir bilgisayarın tarihsel olarak belirli bir düzeyde insan zek â sı gerektirecek görevleri gerçekleştirme ve kararlar alma yeteneğini ifade eden bir kavramdır.
  • M2M:  Bu, makineden makineye anlamına gelir ve kablosuz veya kablolu ağlar aracılığıyla iki ayrı makine arasında gerçekleşen iletişimi ifade eder.
  • Sayısallaştırma:  Sayısallaştırma, farklı bilgi türlerinin toplanması ve dijital bir formata dönüştürülmesi sürecini ifade eder.
  • Akıllı fabrika:  Akıllı fabrika, Endüstri 4.0 teknolojisine, çözümlerine ve yaklaşımlarına yatırım yapan ve bunlardan yararlanan fabrikadır.
  • Makine öğrenimi:  Makine öğrenimi, bilgisayarların açıkça söylenmeden veya programlanmadan yapay zekâ yoluyla kendi başlarına öğrenmesi ve geliştirmesi gereken yeteneği ifade eder.
  • Bulut bilgi işlem :  Bulut bilgi işlem, bilgileri depolamak, yönetmek ve işlemek için internette barındırılan birbirine bağlı uzak sunucuları kullanma pratiğini ifade eder.
  • Gerçek zamanlı veri işleme:  Gerçek zamanlı veri işleme, bilgisayar sistemlerinin ve makinelerin verileri sürekli ve otomatik olarak işleme ve gerçek zamanlı veya yakın zamanlı çıktılar ve içgörüler sağlama yeteneklerini ifade eder.
  • Ekosistem:  Üretim açısından bir ekosistem, envanter ve planlama, finans, müşteri ilişkileri, tedarik zinciri yönetimi ve üretim yürütme gibi tüm operasyonunuzun potansiyel bağlantılılığını ifade eder.
  • Siber-fiziksel sistemler (CPS):  Bazen siber üretim olarak da bilinen siber-fiziksel sistemler, bir üretim operasyonunun her alanında gerçek zamanlı veri toplama, analiz ve şeffaflık sunan Endüstri 4.0 özellikli bir üretim ortamını ifade eder.

Artık Endüstri 4.0 ile ilgili bazı temel kavramları daha iyi anladığınıza göre, akıllı üretimin işletmenizi yönetme ve büyütme şeklinizde nasıl devrim yaratabileceğini daha derine inmeye hazırsınız.

Akıllı Üretim Kullanım Örnekleri

Akıllı üretim kavramını daha iyi anlamanın en iyi yollarından biri, bunun kendi işinize veya sizin işinize benzer bir işletmeye nasıl uygulanabileceğini düşünmektir. Aşağıda, bir üretim operasyonunda Endüstri 4.0'ın değerini anlamanıza yardımcı olabilecek üç kullanım örneği verilmiştir:

  1. Tedarik zinciri yönetimi ve optimizasyonu—  Endüstri 4.0 çözümleri, işletmelere tüm tedarik zincirlerinde daha fazla bilgi, kontrol ve veri görünürlüğü sağlar. Tedarik zinciri yönetimi yeteneklerinden yararlanan şirketler, daha az verimli rakiplerine karşı avantaj elde etmek için pazara daha hızlı, daha ucuz ve daha kaliteli ürün ve hizmetler sunabilir.
  2. Kestirimci bakım/analitik— Endüstri 4.0 çözümleri, üreticilere potansiyel sorunların ne zaman ortaya çıkacağını, bunlar gerçekleşmeden önce tahmin etme yeteneği sağlar. Fabrikanızda IoT sistemleri bulunmadığında rutin veya zamana dayalı olarak önleyici bakım yapılır. Başka bir deyişle, manuel bir görevdir. IoT sistemleri devreye girdiğinde, önleyici bakım çok daha otomatik hale gelir ve kolaylaştırılır. Sistemler, sorunların ne zaman ortaya çıktığını veya makinelerin onarılması gerektiğini algılayabilir ve potansiyel sorunları daha büyük sorunlara dönüşmeden çözmeniz için size güç verebilir. Tahmine dayalı analitik, şirketlerin yalnızca "ne oldu?" veya "neden oldu?" gibi reaktif sorular sormasına değil, aynı zamanda "ne olacak" gibi proaktif sorular da sormasına olanak tanır. "Olmasını önlemek için ne yapabiliriz?" Bu tür analizler, üreticilerin önleyici bakımdan kestirimci bakıma geçmesini sağlayabilir.
  3. Varlık izleme ve optimizasyon—  Endüstri 4.0 çözümleri, üreticilerin tedarik zincirinin her aşamasında varlıklarla daha verimli olmalarına yardımcı olarak envanter, kalite ve lojistikle ilgili optimizasyon fırsatlarında daha iyi bir nabzı tutmalarına olanak tanır. Bir fabrikada yer alan IoT ile çalışanlar dünya çapında varlıklarını daha iyi görebilir. Varlık transferleri, elden çıkarmalar, yeniden sınıflandırmalar ve ayarlamalar gibi standart varlık yönetimi görevleri kolaylaştırılabilir ve merkezi olarak ve gerçek zamanlı olarak yönetilebilir.

Bu kullanım durumlarını gözden geçirmenin amacı, akıllı üretimin kendi kuruluşunuza nasıl entegre edilebileceğini hayal etmenize ve düşünmeye başlamanıza yardımcı olmaktır. Endüstri 4.0'ın sizin için doğru olup olmadığına gerçekte nasıl karar veriyorsunuz?

Endüstri 4.0 Kimler İçin Doğru?

İşletmenizin Endüstri 4.0'a ne zaman yatırım yapması gerektiğini veya yatırım yapıp yapmayacağını nasıl anlarsınız?

Bu listedeki öğelerin çoğunu işaretleyebiliyorsanız, Endüstri 4.0 teknolojisi ve çözüm sağlayıcılarını değerlendirmeye ve dağıtım için gereken kaynakları tahsis etmeye başlamak muhtemelen güvenlidir:

  • Pek çok teknoloji meraklısı oyuncunun olduğu özellikle rekabetçi bir sektördesiniz
  • Kuruluşunuzdaki boş işleri doldurmak için eleman bulmakta zorlanıyorsunuz
  • Tedarik zincirinizde daha iyi görünürlük istiyorsunuz
  • Sorunları daha büyük sorunlara dönüşmeden önce belirlemek ve ele almak istiyorsunuz
  • Kuruluşunuzun tamamında verimliliği ve karlılığı artırmak istiyorsunuz
  • Ekibinizdeki herkesin üretim ve iş süreçleri hakkında bilgilendirilmiş, güncel ve ilgili görüşlere sahip olmasını istiyorsunuz.
  • Daha zengin ve zamanında analitik istiyorsunuz
  • Bilgileri sayısallaştırma ve anlamlandırma konusunda yardıma ihtiyacınız var
  • Müşteri memnuniyetini ve müşteri deneyimini geliştirmek istiyorsunuz
  • Ürün kalitesini artırmak veya ürün kalitesini olduğu gibi tutmak istiyorsunuz
  •  Yalnızca envanter ve planlamayı değil aynı zamanda finans, müşteri ilişkileri, tedarik zinciri yönetimi ve üretim yürütmeyi de kapsayan daha entegre bir  kurumsal kaynak planlama sistemi istiyorsunuz.
  • Kuruluşunuzdaki belirli alanlara veya kullanıcılara göre uyarlanmış, tutarlı ve esnek bir üretim ve iş operasyonları görünümü istiyorsunuz.
  • Her gün işinizle ilgili daha iyi ve daha hızlı kararlar almanıza yardımcı olacak gerçek zamanlı içgörüler istiyorsunuz.

Hala Endüstri 4.0'ın sizin için uygun olup olmadığından emin değil misiniz? Size ve işinize yardımcı olabileceği bazı özel yollar hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Endüstri 4.0 Modelini Benimsemenin Faydaları

Endüstri 4.0, tasarım, satış, envanter, çizelgeleme, kalite, mühendislik ve müşteri ve saha hizmeti gibi tüm ürün yaşam döngüsünü ve tedarik zincirini kapsar. Herkes üretim ve iş süreçleriyle ilgili bilgilendirilmiş, güncel, ilgili görüşleri ve çok daha zengin ve daha güncel analitiği paylaşır.

İşte işletmeniz için bir Endüstri 4.0 modelini benimsemenin faydalarından bazılarının kapsamlı olmayan hızlı bir listesi:

  • Özellikle Amazon gibi rakiplere karşı sizi daha rekabetçi kılar.  Amazon gibi şirketler lojistiği ve tedarik zinciri yönetimini optimize etmeye devam ederken, kendi operasyonunuzu iyileştirmenize ve optimize etmenize yardımcı olan teknolojiye ve çözümlere yatırım yapmanız gerekiyor. Rekabet gücünüzü korumak için, müşterilerinize ve müşterilerinize Amazon gibi bir şirketten alabilecekleri hizmet düzeyinin aynısını (veya daha iyisini) sağlamanıza olanak tanıyan sistemlere ve süreçlere sahip olmanız gerekir.
  • Sizi genç iş gücü için daha çekici  kılıyor.   Modern, yenilikçi Endüstri 4.0 teknolojilerine yatırım yapan şirketler, yeni çalışanları çekmek ve elde tutmak için daha iyi bir konumdadır.
  • Ekibinizi daha güçlü ve daha işbirlikçi hale getirir.  Endüstri 4.0 çözümlerine yatırım yapan şirketler, verimliliği artırabilir, departmanlar arasındaki iş birliğini artırabilir, tahmine dayalı ve kuralcı analitiği etkinleştirebilir ve operatörler, yöneticiler ve yöneticiler dahil olmak üzere kişilerin, günlerini yönetirken daha iyi kararlar almak için gerçek zamanlı verilerden ve zekâdan daha fazla yararlanmalarına olanak sağlayabilir.
  • Potansiyel sorunları büyük sorunlara dönüşmeden ele almanızı sağlar.  Tahmine dayalı analitik, gerçek zamanlı veriler, internete bağlı makineler ve otomasyon, potansiyel bakım ve tedarik zinciri yönetimi sorunlarının ele alınması ve çözülmesi söz konusu olduğunda daha proaktif olmanıza yardımcı olabilir.
  • Maliyetleri kısmanıza, karları artırmanıza ve büyümeyi hızlandırmanıza olanak tanır.  Endüstri 4.0 teknolojisi, üretim süreçlerinizin ve tedarik zincirinizin tüm yönlerini yönetmenize ve optimize etmenize yardımcı olur. İşletmeniz hakkında daha akıllı, daha hızlı kararlar almanız için ihtiyaç duyduğunuz gerçek zamanlı verilere ve içgörülere erişmenizi sağlar, bu da sonuçta tüm operasyonunuzun verimliliğini ve karlılığını artırabilir.

Düşünülmesi ve Üstesinden Gelinmesi Gereken Zorluklar

Endüstri 4.0'a yatırım yapıp yapmamayı düşünürken, yeni teknoloji ve süreçleri kuruluşunuza dahil etmenin bazı potansiyel zorluklarını düşünüyor olabilirsiniz. Yalnız değilsin. Akıllı üretim söz konusu olduğunda çoğu işletme sahibinin düşündüğü en yaygın sorulardan bazıları şunlardır:

Soru 1: İş verilerimiz ve müşteri bilgilerimiz güvende olacak mı?


Siber saldırı tehdidi her yıl artmaya devam ederken, birçok işletme bulut tabanlı teknolojiye yatırım yapmanın ve verileri kendi duvarlarının arkasından taşımanın işletmelerini ve verilerini saldırganlara karşı savunmasız bırakacağından endişe ediyor. EnterERP, derin güvenlik uzmanlığından yararlanarak ve Endüstri 4.0 teknolojisine yatırım yapan tüm müşteriler için sıkı siber güvenlik önlemleri uygulayarak bilgileri güvende tutar.

Soru 2: Ekibimden destek alabilecek miyim?


Bu sorunun kısa cevabı evet. Yeni bir teknolojiyi ve yeni bir iş modelini uygulamak, bazı insanlar için kabullenmek ve benimsemek zor olabilirken, beklentileri net bir şekilde önceden belirleyerek, Endüstri 4.0 teknolojisine yatırım yapmanın amaç ve faydalarını belirterek, açık olarak ekibinizden destek alabilirsiniz.

Soru 3: Bu teknolojiyi uygulayacak ve yönetecek kaynaklara ve personele sahip miyiz?


Bulut tabanlı teknolojiye yatırım yaptığınızda, sistemleri yönetmek ve bakımını yapmak için BT ekibinize çok fazla güvenmeniz gerekmez. Bunun yerine, servis sağlayıcı tarafından gerçekleştirilen düzenli güncellemelerden ve bakımdan faydalanırsınız. Örneğin, ERP 'nin tarihsel olarak sunduğu devam eden uygulama ve yükseltme zorluklarından kaçınmak için bazı şirketler bulut tabanlı ERP 'yi veya hizmet olarak yazılımı (SaaS) seçiyor. Bulut depolamada olduğu gibi, bulut ERP sağlayıcısı altyapı oluşturmak ve sürdürmek için aksi halde BT tarafından karşılanacak olan maliyetleri üstlenir. Bulut tabanlı bir ERP sistemi, özel BT altyapısı veya personeli gerektirmeden ERP 'nin tüm avantajlarını sağlar ve bu kaynakları diğer BT görevlerinde kullanılmak üzere serbest bırakır.

Soru 4: Daha bilinçli kararlar almak için verilerden nasıl yararlanacağımı bilecek miyim?


Evet! EnterERP, işinizi değiştirmek, geliştirmek ve büyütmek için verileri nasıl kullanacağınızı anlamanız için ihtiyacınız olan bilgi, eğitim ve belgeleri sağlayabilir.

EnterERP İşletmenize Nasıl Yardımcı Olabilir?

EnterERP, Endüstri 4.0 teknolojisini üretim işinize uygulamanıza yardımcı olabilir. Üretim, dağıtım, perakende ve hizmet sektörü müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmış esnek, sektöre özel yazılımlar sağlıyoruz. Size ve işletmenize nasıl yardımcı olabileceğimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek   uygulamalar sayfamızı inceleyin.

Sonuç

Günümüzün iş ortamında sürdürülebilir, ölçeklenebilir bir kuruluş oluşturmak için görevleri kolaylaştırmanıza, üretkenliği ve iş birliğini artırmanıza ve gerçek zamanlı olarak verilerden yararlanmanıza yardımcı olan araçları kullanmanız gerekir. EnterERP ‘nin Endüstri 4.0 çözümleri sizi doğru yola sokabilir.

Hemen ücretsiz deneyin!

Kredi kartı gerekmeden ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.

EnterERPLite

DOĞUŞ

EnterERP Lite, küçük ve orta ölçekli şirketlerin büyümlerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için doğrudan bulutta doğdu.

EnterERPPro

YÜKSELİŞ

EnterERP Pro, orta ve büyük ölçekli işletmelerin büyümelerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılayarak sürdürülebilir hale getirmek için geliştirildi.

EnterERP Elegance

ZİRVE

EnterERP Elegance, orta ve büyük ölçekli şirketlerin teknoloji ile birlikte sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilebilir bir alt yapıyı hazırlıyor.

Elegance paket