%20'ye Varan Mart İndirimlerini Kaçırmayın!

Bizi Arayın
ERP Nedir?

Kurumsal Kaynak Planlama (ERP)

ERP Nedir?

ERP Nedir?

ERP veya Kurumsal Kaynak Planlaması, finans, insan kaynakları, tedarik zinciri ve envanter yönetimi gibi temel iş süreci fonksiyonlarını tek bir sistemde yönetmek ve entegre etmek için tasarlanmış yazılımdır. Her büyüklükteki işletme tarafından yaygın olarak kullanılan ERP, büyük işletmeler için olmazsa olmaz olarak kabul ediliyor ve büyüyen küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından giderek daha fazla benimseniyor. Küresel ekonominin karmaşıklığı ve modern tüketicilerin talepleri, iş süreçlerini kolaylaştırmayı ve verileri yönetmeyi ve optimize etmeyi kritik hale getiriyor. ERP genellikle bu işlevlerin temelidir.

Bir ERP sisteminin temel bileşenleri

Bir ERP sistemi, her biri ayrı bir iş sürecine odaklanan yazılım bileşenlerinden veya modüllerinden oluşur. Belirli modüller, hemen hemen her iş türünün "çekirdeği" olarak kabul edilir ve ilk dağıtılan modüllerdir:

  • ERP finansal modülü, temel muhasebe, faturalandırma, finansal analiz, tahmin ve raporlamayı otomatik hale getirir. Bu genellikle şirketlerin bağımsız muhasebe yazılımından ERP'ye geçmesinin ana nedenidir. Artan iş karmaşıklığıyla birlikte, tüm finansal işlemleri yönetmek ve birden çok iş birimini veya ürün hattını hesaba katmak için tek bir sisteme olan ihtiyaç belirgin hale geliyor.
  • İnsan Sermayesi Yönetimi (HCM) olarak da bilinen İnsan Kaynakları Yönetimi (İK), şirketlerin ERP ile geliştirmek istediği bir başka temel süreçtir. Temel bir HCM, çalışan kayıtlarını, performans yönetimini ve bordroyu yönetir, ancak genellikle işe alım ve performans yönetimi gibi yetenek yönetimi yeteneklerini ekler.
  • Çoğu şirkette ortak olan diğer ERP modülleri arasında Sipariş Yönetimi, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) ve Satın Alma (Satın Alma) yer alır.
  • Üretim veya dağıtımla uğraşan şirketler, tedarik zinciri boyunca envanter seviyelerini izlemek ve depolama ve nakliyeyi yönetmek için genellikle bir tedarik zinciri yönetimi (SCM) modülü ekler. İş ihtiyaçlarınız daha karmaşıksa, bu lojistik işlevleri yönetmek için bir Depo Yönetim Sistemi (WMS) ve Nakliye Yönetim Sistemi (TMS) (belki başka bir yazılım satıcısından) ekleyebilirsiniz.

Şirketlerin genellikle ERP sistemlerine dahil olan daha temel modülleri aştıklarında satın aldıkları bu ek modüllere genellikle "türünün en iyisi" denir.

Bir ERP sistemi nasıl çalışır?

Bir ERP, modüller tarafından gerçekleştirilen ticari işlemler ve diğer eylemler hakkındaki bilgileri kaydeden merkezi bir veritabanından ve modüllerin birbirleriyle ve ortak bir veritabanıyla iletişim kurmasını sağlayan bir entegrasyon ile uygulamalardan ayrılır.

Merkezi veri tabanı, her modülün doğru ve güncel bilgilere sahip olmasını sağlayan sözde "tek bir gerçek kaynağı" temsil eder. Ayrıca, bir ERP sistemi, farklı satıcılardan gelen bir iş yönetimi yazılımı koleksiyonunun aksine, tüm modüllerde tutarlı bir görünüme ve hisse sahip olabilir.

Bu bağlantılı modüller, ERP kullanıcılarının siparişten kasaya kadar olan görev zincirini tamamlamasına yardımcı olmak için nasıl bilgi alışverişinde bulunur. Örneğin satış siparişlerini girme, ürünleri teslim etme ve ödemeleri alma ve depolama süreci.

ERP kullanıcısı müşteri ile ilgili iletişim bilgilerini girer ve sipariş yönetimi modülünde bir satış siparişi oluşturur. Ardından, envanter yönetimi modülünde (veya envanter verilerine erişimi olan sipariş yönetiminin bir bölümünde) ürünün kullanılabilirliğini kontrol eder ve sevkiyatı ayarlamak için sipariş yönetimine dönerler.

Müşterinin gönderiyi aldığına dair onay geldiğinde, kullanıcı , ERP finans modülündeki hesapların toplu adı olan defteri kebirin alacak hesapları bölümünde bir giriş oluşturur. Orada bir fatura oluştururlar ve müşteriye gönderirler. Kullanıcı müşteriden ödeme geldiğinde, ödemeyi defteri kebire veya bir nakit yönetimi modülüne girer ve gelir kaydedilir ve şirketin banka hesabıyla uzlaştırma yapılır.

İş akışı çoğunlukla otomatikleştirilmişse, bu manuel veri girişinin çoğu ERP sistemi tarafından gerçekleştirilir ve bazı veri alanları zaten diğer modüllerden gelen bilgilerle doldurulacaktır. Arka planda, ERP modülleri, verilerin doğru olduğundan emin olmak için birbirleriyle mesaj alışverişi yapıyor veya veri tabanındaki kayıtları değiştiriyor. Örneğin, kullanıcı bir sipariş sevkiyatı talep ettiğinde, envanter yönetimi modülü tarafından erişilen veriler, kullanılabilir envanterdeki azalmayı yansıtacak şekilde değişmelidir.

ERP sistemlerinin faydaları

ERP, birçok bilgi paylaşımı ve standardizasyondan gelen sayısız yarar sunar. ERP modülleri, verileri farklı sistemlerden daha basit paylaşabildiğinden, departmanlar arası iş süreçlerinin yönetilmesini kolaylaştırabilir. Ayrıca, özellikle gelişmiş analitik, yapay zeka ( makine öğrenimi dahil)ve endüstriyel Lot gibi benzer biçimde birçok ERP sisteminin dahil olduğu daha yeni teknolojilerle reel zamanlı verilerden ve iş zekasından daha iyi içgörüler sağlayabilirler.

Ek olarak, ERP yazılımı başka avantajlar da sağlar:

  • Veri toplamayı otomatikleştirerek verimliliği artırır;
  • Giderek karmaşıklaşan iş süreçlerini yöneterek büyümeyi olası kılar;
  • Daha iyi uyumluluk sağlayarak riskin azaltılmasına destek olur;
  • Veri paylaşımı ve entegre bilgi aracılığıyla işbirliğini teşvik eder;
  • Müşteri hizmetlerini geliştirir;
  • Tedarik zinciri yönetimini geliştirir;
  • Süreçleri kolaylaştırarak tutum sağlar;
  • Envanter gibi müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için kritik olan iş bölümlerine ilişkin daha fazla, genellikle gerçek zamanlı görünürlük sağlar ve
  • Daha iyi veriler yardımıyla daha iyi raporlama ve planlama sağlar.

ERP sistem türleri

ERP ürünleri genellikle hedefledikleri işletmenin boyutuna, işlettikleri bilgi işlem altyapısının türüne ve belirli bir endüstri için belirli özelliklere sahip olup olmadıklarına bağlı olarak değişir.

Küçük işletmelere karşı orta ölçekli işletmelere karşı büyük işletmelere karşı

Küçük işletme pazarı için bazı satıcılar, uygulaması nispeten kolay olan ve temel insan kaynakları yönetimi, finans ve sipariş yönetimi, CRM vb. teklifler gibi yaygın olarak kullanılan diğer modüllere sahip giriş seviyesi ERP modelleri sunar.

Diğer ürünler sözde orta pazar içindir. Tanımlar farklılık gösterse de, orta pazar genellikle yüzlerce çalışanı ve yıllık geliri 50 milyon ile 1 milyar dolar arasında olan şirketler olarak tanımlanır. Orta ölçekli bir ERP, giriş seviyesi bir ERP'den daha fazla kullanıcıya hizmet vermek için SCM ve WMS gibi diğer isteğe bağlı modülleri ekleyebilir.

Bazı giriş seviyesi ERP satıcıları, hem küçük hem de orta ölçekli işletmelere satış yapar ve büyüme iddialarını karşılamak için ürünlerini yükseltebilir.

En yüksek kategori büyük işletmelerdir. Ciroları 1 milyar TL'yi aşan ve tipik olarak binlerce çalışanı olan şirketler. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kurumsal ERP sistemleri tipik olarak her biri daha fazla işlevselliğe sahip en fazla modüle sahiptir ve binlerce veya yüzbinlerce kullanıcıya hizmet verebilir.

Şirket içi, bulut ve hibrit karşılaştırma

1970'lerden 1990'lara kadar, satılan ilk ERP sistemlerinin tümü şirket bilgisayarlarında "yerinde" çalışıyor. Bugün, ERP'ler büyük olasılıkla satıcılar ve hizmet tarafından sağlanan sistemlerde bulutta çalışıyor ve kullanıcılar yazılıma İnternet üzerinden masaüstü bilgisayarlardan ve mobil cihazlardan erişiyor. Bazı sistemler şirket içi ve bulut modüllerini sözde hibrit ERP'de birleştirir.

Farklı dağıtım modellerinin (sektörün bulut ve şirket içi seçenekler olarak adlandırdığı) bir ERP ürününün yetenekleri, kullanım kolaylığı, maliyeti, uygulama hızı ve hedef pazarı üzerinde önemli bir etkisi vardır.

Şirket içi ERP'ler, genellikle belirli sayıda kullanıcı için yazılım lisansları için ön ödeme gerektirir. Genellikle uygulanması en uzun süreyi alır - projeler yıllarca devam edebilir - ve yeni sürümlere yükseltme yavaş olabilir. Ancak şirket içi ERP'nin çoğu bulut ERP türüne göre iki büyük avantajı vardır: Benzersiz bir iş gereksinimini karşılamak üzere özelleştirilebilir ve fabrika otomasyonu veya fabrika otomasyonu gibi iş performansı için kritik olan diğer şirket içi sistemlerle entegre edilmesi genellikle daha kolaydır.

Bazı şirketler, algılanan güvenlik riskleri veya veri kontrolünün kaybedilmesi dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle bu tür görev açısından kritik sistemleri buluta yerleştirme konusunda isteksizdir. Yüksek oranda düzenlenmiş endüstrilerdeki veya devletteki diğerleri, sistemlerin ve verilerin konumlandırılması gereken yere göre kısıtlanabilir, bu da genellikle sistemin şirket içinde tutulması anlamına gelir.

Bunun aksine, bulut ERP genellikle daha az ön ödeme gerektirir çünkü genellikle aylık abonelik yoluyla ödenir, ancak zamanla ücretler bir lisanstan daha pahalıya mal olabilir. En büyük tasarruflar genellikle çok kiracılı SaaS ERP ile gerçekleştirilir. Çeşitli müşterilerin yazılımın aynı kopyasını paylaştığı ve sağlayıcıya biraz para kazandırabilecek ölçek ekonomileri sunan bir bulut ERP türüdür. SaaS ERP'leri ayrıca şirket içi ERP'lere göre daha yalın olma ve daha az iş sürecini destekleme eğilimindedir, ancak bu basitlik genellikle kullanımlarını kolaylaştırır.

Maliyet tasarrufları ve bulutun hızla benimsenmesi nedeniyle, KOBİ'ler için birçok ERP ürünü SaaS'dir, ancak bazılarının hala özel bir etiketi vardır. Daha büyük kuruluşlar, karmaşık sistemleri uygulamak ve sürdürmek için yüksek kaynaklar (zaman, insan ve para) nedeniyle tarihsel olarak kurum içi bir ERP'yi tercih etmiştir. Ancak son on yılda birçok büyük kuruluş hibrit bir modele geçerek HCM, Finance ve SCM için bulut modülleri ekledi. Bazı ERP sistemleri, petrol ve gaz, otomotiv üretimi, yiyecek ve içecek, perakende ve kamu hizmetleri gibi belirli sektörlerin gerektirdiği işlevselliğe sahiptir. ERP satıcıları, yaygın ERP sistemleri için eklentiler oluşturmak üzere genellikle belirli endüstri uzmanlığına sahip yazılım geliştiricilerle çalışır.

Hemen ücretsiz deneyin!

Kredi kartı gerekmeden ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.

EnterERPLite

DOĞUŞ

EnterERP Lite, küçük ve orta ölçekli şirketlerin büyümlerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için doğrudan bulutta doğdu.

EnterERPPro

YÜKSELİŞ

EnterERP Pro, orta ve büyük ölçekli işletmelerin büyümelerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılayarak sürdürülebilir hale getirmek için geliştirildi.

EnterERP Elegance

ZİRVE

EnterERP Elegance, orta ve büyük ölçekli şirketlerin teknoloji ile birlikte sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilebilir bir alt yapıyı hazırlıyor.

Elegance paket