%20'ye Varan Nisan İndirimlerini Kaçırmayın!

Bizi Arayın
İnternet Vergi Dairesi Nedir?

Muhasebe Çözümleri

İnternet Vergi Dairesi Nedir?

1. İnternet Vergi Dairesi Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda sunulan vergisel işlemleri zaman ve yer şartı aramadan kolay, hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlayan güvenilir, interaktif bir sistemdir.Tebligat, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve sair belgelerin İnternet Vergi Dairesi üzerinden dijital ortamda verilebilmesi ve bu belgelere ilişkin yapılan işlemlerin sonuçlarının ilgililerine elektronik ortamda sunulabilmesi, elektronik ortamda sağlanamayan hizmetlerin basit ve işlevsel bir yaklaşımla elektronik ortama transfer edilmesi amaçlanmaktadır.

Bununla beraber İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi borcunuzu sorgulatıp " Vergi Borcu Yoktur " yazısını da alabilirsiniz.

2. İnternet Vergi Dairesi Sisteminden Kimler Yararlanabilir?

  • Hâlihazırda kullanıcı kodu ve şifresi bulunan,
  • e-Devlet şifresi bulunan,
  • ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden e-devlet ile kayıt ol menüsünden şifre edinen gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilecektir.

3. İnternet Vergi Dairesi’ni Kullanmak İçin Başvuru Yapmak Gerekir Mi?

Sistemi kullanmak için herhangi bir başvuru yapılmasına gerek yoktur. Hâlihazırda kullanıcı kodu ve şifresi bulunanlar bu kullanıcı kodu ve şifre ile e-devlet şifresi bulunanlar e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapabileceklerdir. Kullanıcı kodu ve şifresi olmayan kişilerin ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden e-devlet ile kayıt ol menüsünden sisteme kayıt olarak şifre edinmeleri gerekmektedir.

4. İnternet Vergi Dairesi’ne Nereden ve Nasıl Giriş Yapılabilir?

Sisteme ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası/kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ya da e-devlet şifrenizi kullanılarak giriş yapabilirsiniz.

5. İnternet Vergi Dairesini Kullanmak İçin Kullanıcı Kodu ve Şifre Nasıl Alınabilir?

İnteraktif Vergi Dairesi uygulamamızdan faydalanmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gib.gov.tr adresinden işlemleriniz için aldığınız şifreler ile veya e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapabilir;yeni şifre edinmek için ise sistem üzerinden online kayıt olabilir veya vergi dairenize başvurarak kullanıcı kodu ve şifre edinebilirsiniz.

Vergi dairesinden şifre edinmek için:

Gerçek kişi : “İnteraktif Vergi Dairesi Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)” formunu kendiniz veya noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla, mükellefiyet kaydınız var ise bağlı bulunduğunuz vergi dairesine, mükellefiyet kaydınız yok ise herhangi bir vergi dairesine vererek şifre edinmeniz mümkündür.

Tüzel Kişi: ‘’İnteraktif Vergi Dairesi Talep Bildirimi (Tüzel Kişiler İçin)’’ formunu kanuni temsilci/idareci veya İnteraktif Vergi Dairesi ile ilgili işlemleri yapmaya özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla bağlı olduğunuz vergi dairesine vererek de şifre edinebilirsiniz.

E-devlet şifreniz ile online kayıt olmak için:

‘’E-devlet ile Kayıt Ol’’ menüsünden giriş yaparak E-devlet sistemine yönlendirilirsiniz; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-devlet şifreniz ile giriş yaptığınızda İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına yönlendirilirsiniz. Burada İnteraktif Vergi Dairesine giriş için kullanmak istediğiniz şifrenizi oluşturmanızın ardından, sistem tarafından kullanıcı kodunuz oluşturulur ve kayıt işleminiz tamamlanır.

Tüzel kişilerin kayıt işlemleri sırasında kanuni temsilci/idareci bilgileri MERSİS sisteminden kontrol edilmektedir. Eğer bu platformda kaydınız bulunmuyor ise kullanıcı kodu ve şifre edinme talebinizi vergi dairesi aracılığı ile gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

6. Giriş İçin Eski Şifre Kullanabilir ya da Şifre değişikliği yapılabilir mi?

Gelir İdaresi Başkanlığının internet üzerinden sunmuş olduğu uygulamalar sebebiyle almış olduğunuz şifrenizi interaktif vergi dairesine giriş için de kullanabilirsiniz.

Sisteme giriş yapıldıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde Ad Soyadı/Unvan alanının üzerine gelindiğinde "Şifre Değiştir" alanına tıklanarak şifre değiştirme işlemi yapılır.

7. Üç Hatalı Girişten Dolayı Şifre Kilitlendiğinde Ne Yapılabilir?

Hesap 5 dakika süreyle geçici olarak kilitlenir. Şifrenin unutulması durumunda "Şifremi Unuttum" seçeneği ile yeni şifre oluşturulabilir.

8. İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Yapılabilen İşlemler nelerdir?

Bu sistem üzerinden birçok işlemi zahmetsizce gerçekleştirebilirsiniz. Giriş yönteminize göre yapacağınız işlemler farklılık göstermektedir. Eğer kullanıcı kodu ve şifrenizle giriş yapıyor iseniz İnternet Vergi Dairesinde yapacağınız işlemler şunlardır;

  • e-Beyanname
  • Dilekçeler
  • Bilgi Girişi
  • KDV İade Talebi Listelerini Gönderme
  • Sorgulamalar
  • Gelir-Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS) Kılavuzu
  • E-Devlet Üzerinden Giriş ile Yapılabilen İşlemler ve Sadece TC Kimlik Numarası Girilerek Yapılan işlemler; Borç Sorgulama
  • Borç Ödeme İşlemleri
  • Kira Beyannamesi
  • Motorlu Taşıtlar
  • İhbar İşlemleri

9. İnternet Vergi Dairesi Sistemi Üzerinden Oluşturulan Dilekçe Nasıl İmzalanır?

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden oluşturulan belgelerin 492 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca Elektronik imza ile imzalanmasına gerek bulunmamaktadır. Belgelerinizin vergi dairenize gönderilme aşamasında mobil telefonunuza gönderilen şifrenin doğrulanması onay için yeterli olacaktır.

10. Vergi Dairesine Elden Teslim edilen Dilekçeler, İnternet Vergi Dairesi Sisteminden Görüntülenebilir mi?

Vergi dairesine elden verdiğiniz dilekçeler taratılarak sisteme aktarılmış ise, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden görüntüleyebilir, durumunu sorgulayabilir ve bu dilekçelerle ilgili oluşturulan evrakları görüntüleyebilirsiniz.

Hemen ücretsiz deneyin!

Kredi kartı gerekmeden ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.

EnterERPLite

DOĞUŞ

EnterERP Lite, küçük ve orta ölçekli şirketlerin büyümlerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için doğrudan bulutta doğdu.

EnterERPPro

YÜKSELİŞ

EnterERP Pro, orta ve büyük ölçekli işletmelerin büyümelerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılayarak sürdürülebilir hale getirmek için geliştirildi.

EnterERP Elegance

ZİRVE

EnterERP Elegance, orta ve büyük ölçekli şirketlerin teknoloji ile birlikte sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilebilir bir alt yapıyı hazırlıyor.

Elegance paket