%20'ye Varan Mayıs İndirimlerini Kaçırmayın!

Bizi Arayın
KDV Nedir ve Yeni KDV oranları nelerdir?

Muhasebe Çözümleri

KDV Nedir ve Yeni KDV oranları nelerdir?

KDV Nedir?

KDV (Katma Değer Vergisi), bir malın veya hizmetin üretim veya satış aşamalarında eklenen bir tür tüketim vergisidir. Mal ve hizmetlerin her aşamasında katma değer olarak adlandırılan eklenen değerin üzerinden alınır. Bu vergi, tüketici tarafından ödenen ve üretici veya satıcı tarafından devlete aktarılan bir vergidir.

Yeni KDV oranları nelerdir?

Türkiye'de KDV oranları, üretilen ve satılan ürünlerin türü ve cinsine göre değişiklik göstermektedir. 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar" ile KDV oranları bazı ürünler için güncellenmiştir.

Bu değişiklikle birlikte:

  • %1 KDV'si olan ürünlerin KDV oranı değiştirilmemiş ve %1 olarak korunmuştur.
  • %8 KDV'si olan ürünlerin KDV oranı %10'a yükseltilmiştir.
  • %18 KDV'si olan ürünlerin KDV oranı %20 olarak revize edilmiştir.

Yani, ürünlerin KDV oranları belirli periyotlarda yapılan yasal düzenlemelerle değiştirilebilmektedir. Bu güncellemeyle Türkiye'de KDV oranları %1 ile %20 arasında farklılık göstermeye devam etmektedir ve her ürün kategorisi için ayrı ayrı belirlenmiş oranlar bulunmaktadır.

%20 KDV Hesaplama

İlk yöntemde, KDV dahil tutarı elde etmek için (NET Tutar) x (1+ 20/100) formülü kullanılırken, ikinci yöntemde ise KDV hariç tutarı bulmak için (Brüt tutar)/(1+(Vergi oranı)) formülü tercih edilebilir.

Örneğin, 1000 TL değerindeki bir ürün için %20 KDV dahil tutarı hesaplamak için (1000) x (1+ 20/100) formülü uygulanır ve sonuç olarak 1200 TL KDV dahil tutar bulunur.

Diğer bir örnek olarak, 1200 TL değerindeki bir ürün için %20 KDV hariç tutarını bulmak için (1200)/(1+(20/100)) formülü kullanılır ve sonuç olarak 1000 TL KDV hariç tutar elde edilir.

Bu iki formül, KDV hesaplamalarında kullanılarak ürünlerin fiyatlandırılmasında ve ticari işlemlerde önemli bir rol oynamaktadır. Doğru hesaplama, satıcı ve alıcılar için doğru fiyatları belirlemede önemlidir.

%10 KDV Hesaplama

KDV hesaplama yöntemlerinden biri, KDV dahil tutarı elde etmek için (NET Tutar) x (1+ 10/100) formülünü kullanmaktır. Örneğin, 1000 TL değerindeki bir ürün için %10 KDV dahil tutarını hesaplamak için (1000) x (1+ 10/100) formülünü uygularız ve sonuç olarak 1100 TL KDV dahil tutar bulunur.

Diğer bir yöntem ise, KDV hariç tutarı bulmak için (Brüt tutar)/(1+(Vergi oranı)) formülünü kullanmaktır. Örneğin, 1100 TL değerindeki bir ürün için %10 KDV hariç tutarını hesaplamak için (1100)/(1+(10/100)) formülünü uygularız ve sonuç olarak 1000 TL KDV hariç tutar elde edilir.

Her iki formül de ticari işlemlerde doğru fiyatlandırma için önemlidir. Doğru KDV hesaplaması, satıcılar ve alıcılar için adil ve doğru fiyatları belirlemeye yardımcı olur.

Hemen ücretsiz deneyin!

Kredi kartı gerekmeden ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.

EnterERPLite

DOĞUŞ

EnterERP Lite, küçük ve orta ölçekli şirketlerin büyümlerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için doğrudan bulutta doğdu.

EnterERPPro

YÜKSELİŞ

EnterERP Pro, orta ve büyük ölçekli işletmelerin büyümelerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılayarak sürdürülebilir hale getirmek için geliştirildi.

EnterERP Elegance

ZİRVE

EnterERP Elegance, orta ve büyük ölçekli şirketlerin teknoloji ile birlikte sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilebilir bir alt yapıyı hazırlıyor.

Elegance paket