%20'ye Varan Nisan İndirimlerini Kaçırmayın!

Bizi Arayın
Kısa Çalışma Ödeneği

Muhasebe Çözümleri

Kısa Çalışma Ödeneği

Ülkemizde de koronavirüs (Covid-19) ekonomik tedbirleri kapsamında uygulamaya konulan kısa çalışma ödeneği, işverenlerin nakit akışını azaltabilecek ve işçilere düzenli bir gelir sağlayabilecek bir araçtır. Salgın nedeniyle kapanan süreçte işverenlere maddi destek sağlanmış, maaşların bir kısmı çalışanlara ödenmiştir. Kısa çalışma ödeneği, salgın hastalık gibi kaçınılmaz nedenlerle çalışma saatlerinde azaltılan veya belirli bir süre devamsızlık yapan işçilere ücret ve genel sağlık sigortası primlerini kapsayan bir ödenektir.

Kısa Çalışma Ödeneği Kimlere Verilir?

Söz konusu kavram, sigortalının iş göremez durumdayken uğradığı ekonomik kayıpların kısmen tazmini esasına dayanmaktadır. Bu şekilde, işverenler departman faaliyetlerinin aksaması ile ilgili yükten de kurtulmuş olurlar. Kısa çalışma ödeneğine başvurabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Öncelikle çalıştığınız şirketin kısa çalışma ödeneğine başvurmuş olması gerekir. Bu uygulamanın uygulaması olmayan şirket ve işletmelerin çalışanları mali yardımdan yararlanamaz. Başvurusu kabul edilen şirketlerde çalışan, 60 gün zorunlu hizmet süresini dolduran ve son üç yılda toplam 450 gün ikramiye ödeyen çalışanlar, indirimli çalışma ödeneğinden yararlanır. İşverenler, Kısa Çalışma Ödeneğinden maddi yardım almak için çalışanları adına başvuruda bulunabilirler. Çalışanlar bu uygulamadan yararlanmak için başvuruda bulunamazlar.

Bir işçi hangi durumlarda kısa çalışma ödeneği alabilir?

  • Çalışanın, kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılabilmesi için işverenin İŞKUR kaydı olmalıdır.
  • Çalışan iş yerinde çalışmaya devam etmeli ve SGK gün şartlarını taşımalıdır.
  • Çalışanın son 3 yıl içinde 450 gün primi olmalı ve son 60 gün kesintisiz prim ödemesi yapılmış olmalıdır.
  • İşverenler, çalışanların "normal çalışma saatlerinden" daha uzun çalışmasına izin vermemelidir. Ayrıca SGK günleri çalışanın çalışmadığı süreler için geçerli değildir.
  • Yönetim Kurulu, azaltılmış çalışma saatlerinin uygulanması konusunda karar almalı ve bu konuda gerekli tüm bilgileri çalışanlara iletmelidir. Gerekirse kısa çalışma başvuru tarihinde yürürlüğe girecek ve ilk hafta ücreti işveren tarafından ödenecektir.
  • İşverenler normal çalışmadan (6 gün) önce İŞKUR'a bildirimde bulunmalıdır. İşverenler bu süreçte işçi çıkarmamalıdır.
  • Kısa çalışma ödenekleri üç aya kadar geçerlidir. Hafta tatili, resmi tatil ve resmi tatillerde kısa çalışma ödeneği alan işçilere, kısa çalışmanın süresine göre işverenler ve İŞKUR tarafından ücret ve kısa çalışma ödeneği ödenir.
  • Emekliler kısa çalışma ödeneği talep edemezler.

Kısa çalışma ödeneği için nereye başvurabilirim?

Kısa çalışma ödeneği için başvurular e-Devlet veya İşkur üzerinden yapılabilir.

Kısa çalışma ödeneği başvurusu için hangi belgeler gerekli?

  • Talep formu
  • Çalışan listesi
  • Çalışma saatlerinin azaltıldığını, faaliyetlerin bir kısmının veya tamamının askıya alındığını vb. belgeleyen belgeler (ücret bordroları vb.)
  • Kamu kurumları tarafından durdurulan faaliyetler kapsamına girdiğini gösteren belgeler

Hemen ücretsiz deneyin!

Kredi kartı gerekmeden ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.

EnterERPLite

DOĞUŞ

EnterERP Lite, küçük ve orta ölçekli şirketlerin büyümlerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için doğrudan bulutta doğdu.

EnterERPPro

YÜKSELİŞ

EnterERP Pro, orta ve büyük ölçekli işletmelerin büyümelerini ve sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılayarak sürdürülebilir hale getirmek için geliştirildi.

EnterERP Elegance

ZİRVE

EnterERP Elegance, orta ve büyük ölçekli şirketlerin teknoloji ile birlikte sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilebilir bir alt yapıyı hazırlıyor.

Elegance paket